TExperience: Lisa Bruijnincx

TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen. 

 

Ja, dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi. Maar wat levert het de sporters van TE nou echt op? In deze TExperience-serie sturen wij de sporters die aangesloten zijn bij TE 6 vragen op die zij zelf in maximaal 75 woorden beantwoorden. De antwoorden worden rechtstreeks overgenomen, althans op wat d’tjes en t’tjes na natuurlijk.

Oké Lisa, op internet kunnen we allemaal lezen dat jij vorig jaar Wereldkampioen U19 bent geworden op de Olympische roeibaan in Tokio, Japan. Maar wat is nou iets wat mensen nog niet van jou weten?
Het roeien lag mij in het begin helemaal niet. Sterker nog, ik heb het op mijn 11e een keer geprobeerd en dat vond ik zo verschrikkelijk dat ik voor bijna 5 jaar niet meer teruggekomen ben. Die keer sloeg ik om en daarna hoefde ik niks meer met dat hele roeien te maken te hebben. Later, op mijn 15e, ben ik opnieuw meegegaan met mijn beste vriendin. Toen ben ik ook omgeslagen (heel vaak zelfs!) maar dit keer bleef ik toch roeien. Gelukkig maar, want 3 jaar later heeft het me heel veel gebracht!

De afgelopen maanden heeft het roeien natuurlijk ook stilgelegen maar het einde is in zicht. Waar kijk jij het meeste naar uit als je straks weer voor een wedstrijd in de boot mag stappen?
Het gaafste en tegelijkertijd het spannendste aan wedstrijden in de boot vind ik het moment van de start. Wanneer het startschot klinkt, gaat er zo’n adrenalinekick door je heen. Op dat moment moet je laten zien waar je al die trainingen zo hard voor hebt gewerkt. Bij gebrek aan wedstrijden krijg je die adrenalinekick ook even niet. Gelukkig gaat het U23 EK (hoogstwaarschijnlijk) door begin september, dus dan mag ik dat weer beleven!

Kunnen wij begrijpen! Op de website van TE kunnen we lezen dat jij aan Anderson MacGyver bent gekoppeld. Kan je ons meer vertellen over de relatie die jij met hen hebt en wat jullie allemaal samen doen?
Anderson MacGyver is een onwijs gaaf bedrijf dat heel hard werkt aan internationale uitbreiding, net zoals ik ook steeds meer wil bereiken op internationaal niveau. Dat, én de onwijs aardige en sportieve medewerkers, schept een band. Vooral op dat sportieve vlak vinden we veel manieren om up-to-date te blijven van elkaar. Zo heb ik tijdens de intelligente lockdown een korte ochtend work-out gegeven via Zoom en volgen we elkaar op Strava.

Cool! Naast atlete ben jij ook op maatschappelijk vlak erg actief en studeer jij Biofarmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit in Leiden. Hoe combineer jij een dergelijke studie met jouw topsport?
Biofarmaceutische wetenschappen is een hele leuke, maar ook een hele drukke studie. Ik sta vaak in het LAB en heb daarnaast ook veel contacturen. Dat is af en toe wel wat schipperen in combinatie met mijn trainingen. In de winter plande ik deze vaak om mijn studie heen. Dat leidde tot hele vroege ochtend- en late avondtrainingen. In de winter is dat nog te doen, maar toen het echte wedstrijdseizoen begon moest ik wat vaker gebruik maken van de topsportstatus die ik op de Universiteit Leiden (gelukkig) heb.

Goed geregeld. Inmiddels ben je alweer bijna een jaar aangesloten bij TE. Hoe bevalt dat en wat was voor jou de reden om je bij TE aan te sluiten?
Afgelopen jaar heb ik de overstap gemaakt van de junioren naar de onder 23 categorie. Ik ben nu bij Njord in Leiden heel hard aan het trainen om het niveauverschil met de senioren te dichten. Daar moet je heel hard voor trainen, maar ook veel andere dingen zijn van belang. TE biedt de hulp van onder andere een diëtiste en een sportpsycholoog aan en dat is super fijn.

Leuk om te horen! En als je nou terug kijkt op het afgelopen jaar. Wat is dan hetgeen waar TE jou het beste bij heeft geholpen?
Zoals ik al eerder zei, vond ik de hulp van de diëtiste heel fijn. Je kan namelijk alleen optimaal presteren als je voeding geheel on-point is. Ook de gesprekken met mijn persoonlijke coach Lisa Westerhof vond ik super. Zij heeft zoveel ervaring met topsport en het is gewoon heel fijn om met zo iemand te praten over iets waar je mee zit of iets wat juist heel goed gaat. Het is zeker niet allemaal gericht op sport. Zo konden we een aantal Webinars volgen tijdens de intelligente lockdown. Ik vond het super leuk om wat meer te leren over niet zo voor de hand liggende onderwerpen.

En als laatste… Waarom zou jij TE aan elke andere sporter aanraden? Of juist niet, dat kan natuurlijk ook… 
Ik zou TE zeker aanraden! Het biedt je diensten waar je anders misschien geen gebruik van zou maken, maar die wel heel erg fijn zijn! Zoals bijvoorbeeld de hulp van een sportpsycholoog is de aanloop naar een hele grote wedstrijd. Zoiets kan precies het laatste zetje zijn om op hoger niveau te komen, sportief maar ook maatschappelijk.

Lees onze andere blogs:

TExperience: Melissa van Oudenaarden

TExperience: Melissa van Oudenaarden

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.    Ja, dat klinkt...

Het verhaal van de sport vertellen met fotografie

Het verhaal van de sport vertellen met fotografie

  TE helpt topsporters en organisaties om waardevolle en duurzame samenwerkingen te creëren. Zo kunnen organisaties van een groot aanbod aan sprekers, trainers, coaches en verschillende sportlocaties gebruik maken. Maar daarnaast heeft TE ook een samenwerking met...

Ook ex-topsporters zijn nooit klaar met trainen

Ook ex-topsporters zijn nooit klaar met trainen

  Ex-topsporters zetten zichzelf in voor de volgende generatie talenten   Als topsporter ben je nooit klaar met trainen en kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen. Er zijn altijd nieuwe technieken die je kunt leren, vaardigheden die je kunt verbeteren en...

Verplaatsing theatervoorstellingen DWNDS

Verplaatsing theatervoorstellingen DWNDS

  Van 23 juli tot en met 4 augustus 2020. In die periode zouden de Olympische Spelen in Tokio plaatsvinden. In aanloop naar deze Olympische Spelen organiseerde TE  in samenwerking met Peter Heerschop en Viggo Waas een theatertour over “De Weg naar de Spelen”...

TExperience: Josine Koning

TExperience: Josine Koning

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.   Ja, dat klinkt...

Meld je aan en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!

Supporter van Talent

Schrijf je in en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!