World Cup Fencing Vancouver

Op 6 februari reisde ik, samen met het Nederlandse team, naar Canada voor de wereldbeker van Vancouver. Dit was de eerste keer dat wij als team een wereldbeker buiten Europa bezochten. Deze stap hebben wij nu kunnen maken door de ondersteuning vanuit Team KPN Sportfonds. 

Jetlag-vrij
In Vancouver is het 9 uur eerder dan in Nederland en om mij hierop voor te bereiden, ging ik de voorgaande week alvast de helft van het tijdverschil compenseren. Zo werd het rond 3:00 ‘s nachts bedtijd en ging de wekker pas weer om 11:00.  Fit en jetlag-vrij kwam ik aan: klaar voor de wedstrijden.

Individueel
Na nog een dagje training was het zover, het individuele toernooi. Na de poule fase kwalificeerde 128 schermers, waaronder ik, zich voor de eliminatie rondes. Ik kwam hier tegen de Koreaan Kim.  Na een eerste treffer op mijn voet aan te hebben gekregen, keerde ik het spel. Ik was scherp en gaf Kim geen kansen. Werd de afstand klein, dan viel ik aan. Viel hij aan, dan was ik hem een stap voor en stond de punt van mijn degen op zijn arm voordat hij in de buurt was. Of ik pareerde zijn aanval en zette direct een riposte (tegenaanval na een wering). Hiermee stond ik na de eerste ronde 3-2 voor, na de tweede ronde 7-4 voor en met nog twee minuten te gaan in de derde (de laatste) ronde, domineerde ik met een 10-5 voorsprong. 

Het tij keerde…
Op dat moment veranderde Kim zijn spel. Hij zette meer druk en kwam afwisselend met korte en lange aanvallen. Door zijn hogere druk kon ik minder timing meer vinden voor eigen acties en ik probeerde defensief controle te houden. Hierop verhoogde ik het tempo van mijn voetenwerk. Op zijn aanval zou ik in de tegenaanval gaan en er een double (punt voor beide bij gelijktijdige treffer) van maken. Waar ik alleen minder bewust van was, was dat ik met het verhogen van het tempo ook grotere bewegingen begon te maken met mijn degen en daarmee mijn ‘puntdruk’ verloor. Kim kreeg hierdoor momenten om aan te vallen en mijn tegenaanval kwam dan te laat. Ik was niet helemaal stom en probeerde mijn tactiek bij te sturen. Mijn aanvallen op zijn voorbereiding werkte perfect in het begin van de partij dus hier probeerde ik op terug te vallen. Dit werkte één keer, maar doordat ik mijn eigen benen mij voorbij liepen, stond mijn punt niet klaar wanneer ik de actie maakte.

De acties waren niet het probleem, maar de voorbereiding en randvoorwaarden klopte niet meer.
Op de 12-12 besloot ik dat mijn defensieve spel niet meer werkte en begon meer druk te zetten en aan te vallen. Ook hier, de acties waren niet het probleem, maar de voorbereiding klopte niet. Uiteindelijk verloor ik 15-12 en daarmee was ik uitgeschakeld…

Hoe dan wel?
Na enkele uren mokken, kon ik niet anders dan er maar het beste van proberen te maken en analyseerde de video. Hoe voorkom ik nou in het vervolg dat ik een 5 punten voorsprong in een kleine twee minuten verlies?

  • Take it easy: Toen mijn acties niet meer werkte wist ik op een gegeven moment niet meer wat ik moest doen, mijn plan vervaagde en mijn spel ging van kwaad naar erger. Op dat moment had ik tussen de treffers door extra rust moeten nemen: even tot bezinning komen, mijn ademhaling onder controle krijgen en mijzelf vragen ‘wat gebeurt er nou eigenlijk?’, ‘wat ga ik doen om de volgende treffer te maken?’ en klaar zijn om weer 100% te gaan voor de volgende actie. 
  • Be unpredictable: Kan ik geen rust nemen, of kan ik nog geen oplossing vinden, dan kan ik mijn spel volledig omgooien door met een compleet ander tempo te schermen. Mijn tegenstander kan dan in ieder geval niet dezelfde actie nogmaals maken.
  • Stay to the point: het doel moet altijd zijn treffers maken, punten scoren. Hiernaar moet mijn spel dan ook zijn. Ik kan heel snel gaan bewegen, maar als hierdoor de uitvoering van de acties achteruit gaat, dan is het nutteloos. 

Rustdag
Tussen het individuele- en team toernooi hadden we een rustdag. Deze gebruikten we (het team) om wat frisse berglucht in te ademen. Ik was weer opgeladen en klaar voor de landenwedstrijd. 

 

Team
Als Nederland kwamen wij tegen Tsjechië om een plaats bij de top 16 te bemachtigen. We keken al vroeg in de partij tegen een kleine achterstand aan. Persoonlijk kon ik er alleen voor zorgen dat deze niet verder uitliep, maar terugkomen ging niet. We verloren 45-39 en eindigden daarmee als 22e.

Verloren, maar niet verslagen
Al met al kan ik natuurlijk niet tevreden zijn met de resultaten.. Maar deze onvrede roept ook een strijdlust op om hard te trainen, mijzelf te verbeteren en volgende wedstrijden sterker te zijn. De lessen en ervaringen uit Vancouver neem ik mee.

23 en 24 februari scherm ik in Berlijn, twee weken later op de Grand Prix van Budapest en twee weken daarna op de Wereldbeker van Buenos Aires. 

David van Nunen

Lees onze andere blogs:

TExperience: Josine Koning

TExperience: Josine Koning

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.   Ja, dat klinkt...

Nieuw in de TE Academy: Slaapexpert Mark Schadenberg

Nieuw in de TE Academy: Slaapexpert Mark Schadenberg

Een goede nachtrust is de basis onder elke prestatie. En dat geldt zowel binnen de sport als binnen het bedrijfsleven. Voor de sporters van TE is het daarom extra belangrijk dat zij goed op hun slaap letten. “In bed win je immers de Tour de France” zoals Joop...

Phizz nieuwe leverancier binnen de TE Academy

Phizz nieuwe leverancier binnen de TE Academy

  TalentEmpowerment (TE) heeft als missie om toptalent te ondersteunen en begeleiden in hun Expeditie Tokio, Beijing en/of Parijs. Om dit te bereiken, biedt TE meerdere diensten aan, waaronder de TE Academy. De TE Academy is een krachtig en zorgvuldig...

TExperience: Mirthe Akkerman

TExperience: Mirthe Akkerman

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.    Ja, dat klinkt...

Meld je aan en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!

Supporter van Talent

Schrijf je in en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!