TExperience: David van Nunen

TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.

Ja, dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi. Maar wat levert het de sporters van TE nou echt op? In deze TExperience-serie sturen wij de sporters die aangesloten zijn bij TE 6 vragen op die zij zelf in maximaal 75 woorden beantwoorden. De antwoorden worden rechtstreeks overgenomen, althans op wat d’tjes en t’tjes na natuurlijk.

Oké David, op internet lezen mensen dat je een Nederlandse Schermer bent en dat je aan de TU Delft studeerde… Welke dingen moeten mensen nou echt weten over David van Nunen?
Ja, ik ben inderdaad een Nederlandse schermer en ik ben in juni afgestudeerd als geïntegreerd product ontwerper aan de TU Delft. Op mijn tiende ben ik begonnen met schermen en met de tijd groeide ik richting het nationale en internationaal veld. Ik vind het fantastisch om elke dag bezig te zijn met mijzelf te verbeteren, dit is natuurlijk ideaal voor Topsport. 

Maar je beantwoord deze vragen niet vanuit Nederland nu, hoe zit dat dan?
De afgelopen jaren reisde ik dagelijks het land door voor trainingen om een topsportprogramma mogelijk te maken. Ik was toe aan een nieuwe impuls en zocht een sterker opgezet topsport schermprogramma. Ik was al een paar keer in Kopenhagen geweest voor trainingskampen en de trainingsopzet en sfeer bevielen mij goed. Nu woon, train en werk ik in Kopenhagen.  

Hoe is het om in het buitenland te wonen en te trainen en wat zijn de verschillen tussen jou en het Deense Team?
Het is toch best een stap, maar dit avontuur geeft mij juist ook een drive. Hier in Denemarken train ik bij de Hellerup Faegte Klub samen met het Deense nationale team. Net als ik kunnen de Denen niet als professional schermen, maar ze hebben hier wel een topsport-gericht programma. Vanuit de club hebben we drie avonden per week ‘elite trainingen’. Daarnaast 2 keer per week fitness gevolgd door vrije sparring avonden en ik heb een paar keer per week 1-op-1 les met de Deense bondscoach.

Ten opzichte van veel teamgenoten ben ik zelfstandiger en werk ik creatiever om mijn programma te kunnen volgen. Vorige maand hadden we bijvoorbeeld een wedstrijd circuit door Scandinavië. Voor de wedstrijd in Oslo vertrok ik dan op een vrijdagavond met de nachtbus vanuit Kopenhagen, toen kwam ik om 6 uur ’s ochtends in Oslo, schermde ik om 10 uur en ’s avonds nam ik weer de bus terug. Hiermee waren de totale reiskosten rond de €70,-. Mijn Deense teamgenoten zaten zeker een factor 5 hoger. Zo probeer ik met beperkte middelen mijn programma mogelijk te maken.

Wat zijn jouw ambities voor dit jaar in Denemarken?
Ik richt mij dit jaar voornamelijk op persoonlijke groei, zowel als atleet als in mijn werkveld. Ik wil mij kwalificeren voor het EK en daar bij de top 64 komen. Naast schermen werk ik als design engineering consultant in Kopenhagen en ik richt mij op duurzame ontwikkeling. Hierin wil ik dit jaar internationale werkervaring opdoen en leren van de Scandinavische werk- en sustainability cultuur.

Allright, en hoe kan TE jou dit jaar daarbij helpen?
Vorig jaar heeft TE mij veel geholpen om mij verder te ontwikkelen als atleet. Zo heb ik via TE gerichte fitness / voetenwerk training gevolgd en heb ik meerdere TalentTalks bijgewoond. Dit jaar richt ik mij vooral op het (scherm)programma vanuit het Deense team. TE kan mij helpen om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Qua werk kom ik echt maar net rond, dus het is heel fijn om een soort back-up te hebben om wedstrijdkosten rond te krijgen. Nu ben ik pas ruim een maand bezig in Kopenhagen dus ik weet ook nog niet precies waar ik het beste hulp bij kan gebruiken.

Waarom zou jij TE aan elke andere sporter aanraden? Of juist niet.
Ik zou TE zeker aanraden! Voor mij geeft TE een soort professionaliseringsboost als atleet. Het is goed om mijn topsportprogramma te kunnen bespreken met een coach die buiten mijn sportspecifieke wereldje staat. Verder is het mooi om financieel gesteund te worden om plannen ook echt te kunnen uitvoeren. Hierdoor heb ik vorig jaar personal coaching gekregen voor voetenwerk- / krachttraining. Wat ik hier geleerd heb gebruik ik nu nog steeds in mijn trainingen. 

Lees onze andere blogs:

TExperience: Melissa van Oudenaarden

TExperience: Melissa van Oudenaarden

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.    Ja, dat klinkt...

Het verhaal van de sport vertellen met fotografie

Het verhaal van de sport vertellen met fotografie

  TE helpt topsporters en organisaties om waardevolle en duurzame samenwerkingen te creëren. Zo kunnen organisaties van een groot aanbod aan sprekers, trainers, coaches en verschillende sportlocaties gebruik maken. Maar daarnaast heeft TE ook een samenwerking met...

TExperience: Lisa Bruijnincx

TExperience: Lisa Bruijnincx

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.    Ja, dat klinkt...

Ook ex-topsporters zijn nooit klaar met trainen

Ook ex-topsporters zijn nooit klaar met trainen

  Ex-topsporters zetten zichzelf in voor de volgende generatie talenten   Als topsporter ben je nooit klaar met trainen en kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen. Er zijn altijd nieuwe technieken die je kunt leren, vaardigheden die je kunt verbeteren en...

Verplaatsing theatervoorstellingen DWNDS

Verplaatsing theatervoorstellingen DWNDS

  Van 23 juli tot en met 4 augustus 2020. In die periode zouden de Olympische Spelen in Tokio plaatsvinden. In aanloop naar deze Olympische Spelen organiseerde TE  in samenwerking met Peter Heerschop en Viggo Waas een theatertour over “De Weg naar de Spelen”...

TExperience: Josine Koning

TExperience: Josine Koning

  TalentEmpowerment (TE) heeft maar 1 doel, toptalent maximaal ondersteunen en begeleiden om zo het maximale uit hun sportieve en maatschappelijke carrière te halen. Natuurlijk met dat ene ultieme doel: deelnemen aan de Olympische Spelen.   Ja, dat klinkt...

Meld je aan en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!

Supporter van Talent

Schrijf je in en wordt onderdeel van de Road2Tokyo!